Benjamin Suomela on työskennellyt kuvajournalistina yli 10 vuoden ajan. Suomessa hän on työskennellyt muun muassa Vasabladetille, Hufvudstadsbladetille, STT-Lehtikuvalle ja Helsingin Sanomille. Hän on toiminut YLE:llä visuaalisena toimittajana viimeiset 3 vuotta. Lisäksi hän on työskennellyt useissa humanitaarisissa järjestöissä, kuten YK:ssa, Plan Internationalissa ja Punaiselle Ristille sekä Suomessa että kansainvälisesti. Hänen kuviaan ovat julkaisseet muun muassa Al-Jazeera, BBC ja New York Times.
Vuonna 1988 syntynyt Benjamin Suomela on kasvanut Vaasassa. Helsingissä hän on asunut vuodesta 2009 lähtien. Hän asui Thaimaan Bangkokissa kaksi vuotta (2015-2017) ja työskenteli tuolloin freelance-valokuvajournalistina.
Journalistina hän kertoo olevansa kiinnostunut sosiaalisesta epäoikeudenmukaisuudesta, konflikteista ja teemoista, jotka käsittelevät ihmisen luontosuhdetta.
Viime aikoina hän on uutisoinut ahkerasti Venäjän hyökkäyssodasta Ukrainassa ja tehnyt maahan yhteensä 10 matkaa helmikuun 2022 jälkeen. Viimeisin hänen Ukrainassa työstämistään projekteista oli dokumenttielokuva Venäjän Ukrainassa tekemistä sotarikoksista tämänhetkisen sodan aikana.
Säätiö Kiilin kotiseutumuseo sr:in hallitus on valinnut Benjamin Suomelan tämän vuoden (2023) Carina Appel -palkinnon saajaksi. Joka toinen vuosi jaettava palkinto on järjestyksessä kuudes.
Säätiö Kiilin kotiseutumuseo Sipyyssä on päättänyt kunnioittaa valokuvaaja Benjamin Suomelaa Carina Appel -palkinnolla vuonna 2023.
Palkinto luovutetaan Benjamille tapahtuma Joulu Kiiliissä yhteydessä 10.12.klo 14.00. Tervetuloa!
LehdistötiedoteVaasasta kotoisin oleva ja Helsingissä asuva Benjamin Suomela on arvostettu uutiskuvaaja, joka on sitoutunut vahvasti yhteiskunnallisiin ja kansainvälisiin aiheisiin. Huomiota ja arvostusta ovat viime aikoina saaneet hänen kuvareportaasinsa Venäjän hyökkäyssodasta Ukrainaa vastaan. Raportointimatkat sodan runtelemaan maahan hän on tehnyt yhdessä Yleisradion toimittajien kanssa. Aiemmissa Suomen Punaisen Ristin tehtävissään hän kuvasi ja filmasi monissa maissa, kuten Indonesiassa, Bangladeshissa, Etelä-Sudanissa, Zimbabwessa ja Irakissa. Hänen valokuvistaan ja videoistaan näkyy selkeästi vahva sitoutuminen sosiaaliseen oikeudenmukaisuuteen, ihmisoikeuksiin ja ympäristövastuuseen. Hän kiinnittää erityistä huomiota alkuperäiskansojen oikeuksiin – hänen omat juurensa juontavat Indonesian Dayak-kansaan. Kambodžalainen elokuva Mekong-joen ekologisesta kriisistä osoittaa sitoutumista sekä ympäristöön että paikallisen väestön oikeuksiin.
Suomela on kuvannut myös Vasabladetille, Hufvudstadsbladetille, Helsingin Sanomille ja STT/Lehtikuvalle.
Suomela osoittaa valokuvauksessaan samanlaisia arvoja kuin Carina Appel, jonka muistolle tämä palkinto on perustettu.
Valokuvaaja: Roni Rekomaa/Antti Kuronen